Användning

[ Kapitel 3: Delay ]

 

Eko

Som ni läst innan så går det att använda delayet till en massa olika saker. Det absolut vanligaste och det som de flesta kanske tänker på när man nämner delay är just att skapa ett eko. Om man lyssnar på modern pop-/rockmusik så hör man ofta hur sångfraser avslutas med en ekosvans. Det är ett ofta använt sätt för att förlänga en fras. The Edge (gitarrist i U2) har tagit det till sin specialitet att nästan alltid jobba med delay. Lyssna t.ex. på låten Bad med U2 för att höra hur Edge arbetar med delay på sin gitarr. Ett annat exempel är ordet ”Hello” i början på Comfortably Numb av Pink Floyd. Här har de rattat in ett delay som är en punkterad åttondel lång och regenereras med feedback. Det skapar en mycket speciell känsla i låten. Om ni kan föreställa er hur det skulle låta med någon annan notlängd på delayet så kommer ni att märka att det skulle kännas konstigt. Här har de verkligen tänkt igenom längden på delayet och hur mycket det ska regenereras. Ett annat exempel är Låten ”One Headlight ”med gruppen Wallflowers från 1996. Inget delay innan tredje versen då två ord får delay, turn och burn (3:12). Det är även ett fjärdedelsdelay på gitarrsolot vid 2:55.

 

Kamfilter

Efter den långa utläggningen om vad som händer när vi har riktigt korta delaytider så hoppas jag att ni förstår möjligheterna med detta. Det går vekligen att skulptera om ljudet med hjälp av korta delaytider. För er som håller på med inspelning så kan det vara bra att veta att det här uppstår när vi spelar in också. Om vi t.ex. spelar in en gitarrförstärkare ståendes på ett golv så kommer vi att få reflexioner i golvet som kommer att komma till mikrofonen senare än direktljudet. Då kommer det också att uppstå någon form av kamfilter. Kamfiltret kan vara ett problem vid inspelning, men när vi mixar så kan vi verkligen dra nytta av vad som händer med ljudet när vi förändrar längden på de riktigt korta delayerna. Lyssna ihop med mixen för att höra vad som händer.

 

Chorus/Flanger

Om ett instrument känns tunt, eller att det inte kommer fram i mixen så kan ett chorus vara det som behövs. Choruset kan ofta kännas konstigt, eller främmande när man bara sololyssnar på ett instrument. Precis som med allt annat så måsta man lyssna i kontexten med alla andra instrument. Ibland kan det vara så att lite chorus är precis det som behövs för att ett instrument bättre ska komma fram i mixen, utan att det för den skull låter som att instrumentet har ett chorus på sig. Ibland skapar det exakt det ljud vi är ute efter.

Flangern är mycket mera påtaglig som effekt och mycket svårare att göra subtil. Det ska tilläggas att det kanske framförallt är på elgitarr som flangern har gjort stort avtryck och det är framförallt där den används. Det är samtidigt så att när man använder en effekt på något oväntat som man kan uppnå helt nya resultat och det är ett bra sätt att lära sig hur en effekt låter och på vilket sätt den kan påverka olika ljudkällor. Flangern används just för att skapa ett helt nytt ljud. Det är nog vanligare att det läggs på redan vid inspelning. Musikern vill att det ska vara flanger på t.ex. gitarren. Men som mixare är det bra att lära sig verktyget och veta vad som händer. Den kunskapen är också nyttig att ha redan vid inspelning, då man kan tillämpa effekten på en gång. Eller i alla fall komma med förslag till musikern.

Om ni vill lyssna så kan ni leta rätt på ”Life in the fast lane” med Eagles från 1976. Hela mixen körs genom en flanger mellan 3:38 – 4:00 in i låten. Ett annat mycket bra exempel är låten ”Lightning Crashes ” med gruppen Live från 1994. De har ett helt flippat flanger/chorus på gitarren, som blir lite mindre flippat när den dubbade gitarren utan flanger kommer in på andra versen. Här hörs också ett tydligt eko på sången vid 1:45 och 2:50. Ett gitarrtremolo kommer in vid 2:30 och sången är dubbad vid 4:26.

Doubler

Doubler är ett chorus med lång delaytid. När choruset blir så långt att det verkligen later som två instrument brukar man kalla det för doubler. Ger en illusion av att det är två musiker som spelar samtidigt. Jag är själv inte speciellt förtjust i effekten då den blir mycket bättre om man helt enkelt spelar in instrumentet två gånger, med samma musiker eller olika. Själva effekten av att dubba instrument skall inte underskattas. Det skapar ett fetare ljud som fyller upp ljudbilden bättre. Om man nu vill det.

 

 

[ Kapitel 3: Delay ]