Dynamiska processorer som ökar dynamiken

[ Kapitel 2: Dynamiska processorer ]

 

Expander

Expandern fungerar som en kompressor fast tvärtom. Istället för att vi minskar dynamiken över ett visst tröskelvärde, så ökar vi dynamiken under ett visst tröskelvärde. Detta bestäms med hjälp av parametrar som är nästan samma som på kompressorn:

 

Threshold (Tröskelvärde)   Här ställer vi in under vilken nivå vi vill att expandern skall börja arbeta. Anges i decibel (dB)  
Expander 1:3.
       
Ratio   Här ställer vi in hur mycket vi vill att det ska expanderas. Värdet anges i en ratio, t.ex. 1:2, 1:3, 1:10 osv. Om vi har ställt ration på 1:3 och ljudet som kommer in i expandern är 2 dB under tröskelvärdet, så kommer det att komma ut 6 dB under tröskelvärdet ut ur expanden. Är det 3 dB under tröskelvärdet kommer det ut 9dB. Är det 4 dB kommer det ut 12 dB, osv.  
       
Attack   Här bestämmer vi hur fort vi vill att expandern skall börja arbeta efter det att nivån kommer under tröskelvärdet.  
       
Release  

Här bestämmer vi hur fort expandern skall sluta arbeta efter det att nivån kommer över tröskelvärdet igen.

 
       

Expandern saknar knä och det behövs ingen make-up gain då vi inte vill höja nivån utan sänka den. Expandern används inte lika ofta idag som förut då man kan åstadkomma nästan samma sak med hjälp av en gate.

 

 

 

Gate

Gaten är expanderns motsvarighet till kompressorns limiter, dvs. det kommer inte att låta överhuvudtaget under tröskelnivån. Ofta pratar man om att gaten släpper igenom ljud över ett visst tröskelvärde och det kan kännas mera logiskt i våra hjärnor. Ordet gate kommer från engelskans grind och på svenska kallades det för brusgrind innan engelska tog över ljudvärlden med sina uttryck.

Gaten har följande parametrar:
 

 
Gate.


Gate med en range på -10dB.
Här kommer alltså ljudet
att fortsätta låta, men det
kommer att dämpas med
10dB under tröskelvärdet.
Threshold (Tröskelvärde)   Här ställer vi in över vilken nivå vi vill att gaten skall börja släppa igenom ljud. Anges i decibel (dB)  
       
Attack   Här bestämmer vi hur fort vi vill att gaten skall öppna sig efter det att nivån kommer över tröskelvärdet. Anges i millisekunder (ms).  
       
Hold   Här bestämmer vi hur länge gaten skall vara fullt öppen efter det att nivån faller under tröskelvärdet.  
       
Release  

Här bestämmer vi hur fort gaten skall stänga sig efter det att nivån faller under tröskelvärdet igen. Anges i millisekunder (ms)

 
       
Range   Här kan vi ställa hur tyst det ska bli när gaten är stängd. När denna funktion implementerades så kunde gaten ersätta expandern med gott resultat. Anges i (dB)  
       

Ibland finns det en HF och LF inställning på gaten, dvs. ett lågpass och ett högpassfilter. Då kan vi filtrera bort ljud som vi inte vill att gaten skall reagera på. T.ex. om vi har en bastrumma som det har läckt mycket virvelljud i så kan vi filtrera bort all diskant och se till att gaten bara reagerar på bastrummans basinnehåll. Ljudet i sig förändras inte utan bara det som gaten reagerar på.

 

 

 

Ducker

Duck är en inställning som ibland kan finnas på en gate. Den vänder på när gaten är öppen och stängd. Istället för att släppa igenom ljud över tröskelvärdet släpper den igenom ljudet under tröskelvärdet.

 

 

Att använda eller inte?

Både expandern och gaten är användbara verktyg för att förhindra att oönskat ljud kommer med i mixen. Ofta så maskas de svag oönskade ljuden av andra ljud, men för många läckage kan bli ett problem. Det finns tekniker som mixar helt utan expander och gate, för att de ”vill ha ett naturligare ljud”. Trummisar brukar ofta reagera på att deras trummor är processerade genom en gate. De vill att pukorna ska sjunga med när de spelar på bastrumman för att det är så de uppfattar trumsetet när de spelar på det. Den som mixar kan istället vilja eliminera dessa ljud, då de kan interferera med varandra. Det kan t.ex. vara så att virveln låter bra för sig, men om vi samtidigt får med det läckage som kommer i hängpukan, så låter virveln dåligt. Då måste vi kanske använda en gate, eller en expander, för att få bort problemet. Gaten kan användas kreativt om man vill, det finns oändliga möjligheter. Testa och pröva vad som händer med ett ljud. Det kan skapas intressanta saker när ett instrument plötsligt bara hörs när det spelar som starkast. Det kan ta låten till en helt ny riktning.

Som sagt, vissa använder expander/gate mycket. Andra använder de inte alls, eller extremt lite. Ni måste själv avgöra vad som fungerar för er. Om det tar er närmare det sound som ni eftersträvar, så gör ni rätt, oavsett vad ni gör.

 

 

[ Kapitel 2: Dynamiska processorer ]