![]()
SketchUp grundkurs, lektion 1I vår första lektion ska vi börja med att se till så att all teknik finns tillgänglig och fungerar som den ska. Sedan tar vi en titt på hur SketchUp fungerar och går igenom grunderna för hur man skapar enkla modeller med hjälp av några lättare verktyg. I slutet på lektionen kommer det ett par övningar. Du kan bläddra mellan lektionens sidor genom att klicka på de vita pilarna till höger och vänster om varje sida eller genom att använda länkarna Förra sidan och Nästa sidan i den grå raden högst upp. Innehåll: Förberedelser. Hämta och installera SketchUp. Börja använda SketchUp. Skapa din första modell. Kamerakontroll. Grundläggande verktyg och funktioner. Spara, öppna, skapa nya ritningar.
0. Innan vi börjarInnan vi börjar med kursen finns det ett par punkter vi bör gå igenom.
Hur kursen fungerarDet är tänkt att du läser det här kursmaterialet på din dator och testar det du läser i SketchUp, steg för steg. Om du har två datorer eller t ex en dator och en surfplatta så går det förstås utmärkt att läsa materialet på ena datorn eller på surfplattan och använda SketchUp på den andra datorn -- men du gör som du själv tycker. I varje lektion finns flera långa exempel och genomgångar av verktyg och funktioner där jag beskriver exakt vad, hur och varför vi gör som vi gör för att uppnå olika resultat. I dessa genomgångar får vi dessutom hela tiden repetera saker vi redan gått igenom eftersom SketchUp är ett program jag kan prata om hur mycket som helst, men som du inte lär dig förrän du använder det. Du bläddrar mellan lektionens sidor genom att klicka på den vita pilen vid sidan om texten, eller genom att klicka på länkarna "Nästa sida" och "Förra sidan" uppe till höger, under titelbilden på varje sida. Längst ned på sista sidan i varje lektion finns ett antal övningar du utför. Övningarna är ofta långa och ingående, men de är inte tänkta att vara några mysterier, så ofta beskriver jag precis vad jag vill att du gör. När du är klar med övningarna visar du resultaten. Det går till på litet olika vis beroende på hur du läser kursen. Det finns instruktioner för detta med. (Om du läser den här kursen på distans via Nätbildarna finns det ett taktschema jag vill att du helst håller dig till. Du hittar taktschemat i kursens FirstClass-konferens som du fått information om i samband med kursstarten.)
Att skriva ut kursmaterialet på papperOm du tänker skriva ut materialet på papper så behöver du tänka på följande: 1. Varje lektion kommer att kräva väldigt mycket papper och färg. Det finns inte bara mycket text, utan även väldigt många exempelbilder. Tänk dessutom på att du bara skriver ut den sida som visas just nu, inte hela lektionen automatiskt, så du behöver gå in på varje sida och skriva ut dem en i taget. Dessutom så är förstås varje sida som visas i din webbläsare i själva verket många A4-sidor långa. 2. Det finns vissa sidor som har gömda rutor i sig -- grå länkar med ett frågetecken vid sig. Om du vill att den rutan ska visas när du skriver ut sidan så behöver du först klicka på den grå länken så rutan visas. Sedan kan du skriva ut sidan. 3. Om du vill skriva ut materialet utan bilder så kan du surfa in på materialet i t ex webbläsaren Internet Explorer, gå in på menyn Arkiv > Spara som, och ställa in rutan Filformat på "Textfil (*.txt)". Då kan du skriva in vad sidan ska heta i rutan Filnamn och klicka på knappen Spara, så sparas all text i en ren textfil utan att bilderna följer med. Det är inte säkert att det går att skriva ut materialet utan bilder i andra webbläsare (exempelvis Safari eller Mozilla Firefox), men det går garanterat i Internet Explorer. Den är ju dessutom gratis att ladda ned om du inte redan har den i din dator.
Att omvandla kursmaterialet till PDF-filerDu kan även spara materialet som en pdf-fil, alltså ett digitalt dokument. Då har du kvar materialet i din dator utan att du behöver skriva ut det. Det går till på olika sätt beroende på om du använder en PC (med Windows) eller en Mac. Gå till Windows-instruktionerna
Windows: Omvandla kursmaterialet till PDF-filer Det finns dussintals sätt att göra det här på. Det här är sättet jag tycker funkar bäst. Använd webbläsaren Chrome. Den går att ladda
ned härifrån:
Mac: Omvandla kursmaterialet till PDF-filer Välj att skriva ut webbsidan genom att gå in på Arkiv > Skriv ut, eller håll ned tangenten Cmd och tryck på bokstaven "P" (som i "Print"). Utskriftsfönstret visas.
Jag måste även nämna att det här kursmaterialet är Copyright © Mats Holmgren, och du får endast skriva ut det för personligt bruk. Det material som är hämtat från andra platser (främst bilder) är Copyright © respektive upphovsrättsägare.
SketchUp och ditt tangentbordMånga av SketchUps funktioner är beroende av att du använder vissa tangenter på ditt tangentbord. Nedan är de punkter jag tycker du bör känna till. Om du redan använt något program på en litet djupare nivå lär du känna igen dig; det är inga konstigheter.
Att använda en tangent eller flera tangenter för att aktivera olika verktyg eller funktioner kallas för "snabbkommandon", så när jag pratar om snabbkommandon i kurstexten är det alltså tangenter jag menar. Det finns ofta två av en viss tangent: Det finns t ex två Shift-tangenter på de flesta tangentbord. Om du har två av en viss tangent spelar det ingen roll vilken av dem du använder, båda gör samma sak. Windows- och Mac-datorer använder ofta helt olika tangenter för att aktivera samma funktion. Om jag vill att de som använder Windows trycker på tangenten Ctrl medan de som använder Mac trycker på tangenten Cmd skriver jag så här i kurstexten: "tryck på Ctrl (Win) / Cmd (Mac)". Om du är osäker på var tangenterna ligger kan du klicka på länken Visa/göm tangenter i den grå randen under titelbilden högst upp på varje sida i den här kursen. Då visas en förteckning över de viktigaste tangenterna. Du stänger förteckningen genom att klicka på samma länk igen eller genom att klicka på det orangea krysset i den. Nu har vi gått igenom de viktigaste punkterna. Då kan vi börja med själva kursen.
1. Förberedelser och installationerFöljande stycke handlar om hur du laddar ned och ställer in SketchUp. Om du läser detta på plats på Sverigefinska folkhögskolan kan du hoppa direkt till punkt 2, högst upp på nästa sida.
Innan vi kan börja lära oss SketchUp så måste vi först förbereda allt som behövs. Bland annat så behöver man (helst) en särskild sorts mus, och så måste man såklart installera programmet på datorn. Det här kapitlet är till för att alla ska kunna komma igång och hänga med så det är skrivet särskilt för de som är osäkra eller kanske inte kan så mycket om hur man t ex laddar ned program och får dem att fungera. Så jag beskriver precis vad man ska göra och hur man gör det, steg för steg, så alla kan hänga med. Om du är mer datorvan och redan kan det jag pratar om så kan du naturligtvis hoppa över det.
1.1. Rätt sorts musFör att kunna använda SketchUp till fullo bör man ha en viss typ av datormus. Som tur är så är det den vanligaste sortens mus som finns idag: Den ska ha två knappar samt ett litet rullningshjul mellan dem (det kallas även "scrollhjul"). Man brukar använda hjulet för att t ex rulla innehållet i webbsidor upp och ned på skärmen. Det här hjulet är viktigt, för det kommer att ha ett antal olika funktioner i SketchUp. Det går att jobba med SketchUp utan en sån här mus, men det kommer att innebära en hel del extra klick. Observera att detta gäller även om du använder en Mac! Den klassiska Mac-musen brukar ju bara ha en enda knapp och inget hjul. Men idag har programmen så många olika funktioner att en vanlig Mac-mus ofta är litet begränsande. Som tur är så går det ju utmärkt att koppla in en "vanlig" mus även i en Mac-dator, och en sådan mus kostar sällan över 100 kr.
1.2. Ställ in nedladdningen av SketchUpNu har vi en mus med rullningshjul. Då är det dags att ladda ned SketchUp! Klicka på länken nedan för att börja:
Klicka på knappen Download SketchUp.
Nu får du fylla i ett par rutor innan du får ladda ned programmet. Klicka på rutan under rubriken Step 1: Let's choose a product...
... och välj Personanl Projects ("personliga projekt").
Då visas fler rutor. Fyll i dem så här:
• I andra raden (den under Personal Projects): Skriv din e-postadress. Bocka sedan av rutan Send me SketchUp news and tips (om du vill). Det gör att du inte får mail om tips och nyheter gällande SketchUp.
• I den tredje raden: Klicka i rutan Profession/Interest ("Yrke/Intresse") och välj något som passar dig ur listan. Jag väljer Other ("Annat").
• I den fjärde raden: Välj din dators operativsystem. Med det menas att du väljer antingen Windows eller Mac. Du väljer det som gäller för just din dator.
Jag väljer Windows.
• Bocka för rutan I agree to SketchUp Make's licence agreement ("Jag går med på användaravtalet för SketchUp Make"). Användaravtalet är att du inte använder SketchUp Make i professionella eller kommersiella sammanhang, utan bara använder det i eget personligt syfte. Om du senare vill använda SketchUp i professionella eller kommersiella sammanhang behöver du skaffa SketchUp Pro istället. Du måste bocka för den här rutan för att kunna gå vidare.
•
Avsluta med att klicka på knappen Download SketchUp Make. (Om du inte kan klicka på knappen så har du antagligen missat att fylla i en ruta, eller missat att bocka för rutan I agree to SketchUp Make's licence agreement.)
1.3. Ladda ned SketchUpNär du klickat på knappen Download börjar SketchUp-filen att laddas ned till din dator och du förs till en tacksida:
Här står att SketchUp börjat laddas ned till din dator. Och det här är viktigt, för det skrämmer många: Fast vi valde att ladda ned SketchUp Make, alltså gratisversionen, så kommer programmet du nu laddar ned ändå att vara SketchUp Pro — alltså betalversionen! Men det gör ingenting, för den är helt gratis i de första 30 dagarna. När de 30 dagarna är slut får du ett erbjudande om att köpa Pro-versionen på riktigt. Om du tackar nej till det så omvandlas ditt SketchUp-program automatiskt till gratisversionen Make istället. Då kan du fortsätta använda programmet utan att du behöver betala någonting.
Du väljer helt själv om du vill köpa Pro-versionen, men vi använder som sagt gratisversionen i den här kursen. Själva nedladdningen av programmet går till på litet olika sätt beroende på hurdan webbläsare du använder. Jag går igenom hur det fungerar med Internet Explorer, Mozilla Firefox och Google Chrome (Windows) samt Safari (Mac). Om du redan kan ladda ned och installera program på din dator behöver du naturligtvis inte följa de här stegen.
1.4.Windows: Installera SketchUpNär du dubbelklickat på den sparade SketchUpMake-filen så börjar den packas upp. Vänta tills den blå randen når hela vägen till höger.
Du kan ombes låta programmet installera en Visual C++-komponent. Det är inget skräpprogram, utan en systemfil som krävs för att din dator ska kunna köra SketchUp. (Om du inte får frågan så kan din dator redan köra SketchUp.) Klicka i så fall på knappen Install.
Klicka på Next. (Det kan dröja ett par sekunder innan du kan klicka på knappen eftersom SketchUp beräknar hur mycket ledig plats som finns på din hårddisk.)
Här får du välja var programmet ska installeras i din dator. Standardplatsen är färdigt inskriven i rutan. Om du hellre vill att programmet installeras i någon annan mapp så kan du klicka på knappen Change, men de allra flesta låter standardplatsen stå kvar i rutan. Klicka på Next.
Nu kan du få en fråga om filassociationer (File Associations): Ska filer som har ändelsen .skp ("SketchUp Plan", filändelsen för SketchUp-ritningar) associeras med programmet SketchUp? Det ska de, så låt alla rutorna vara förbockade. Klicka på Next. Då är inställningarna klara. Klicka på Install.
Programmet installeras. Det är bara att vänta tills randen når hela vägen till höger.
Nu är det klart! Klicka på Finish. Då är programmet installerat i din dator.
SketchUp-ikonen har antagligen dykt upp på ditt skrivbord nu. Då kan du dubbelklicka på den för att starta SketchUp. Du kan även hitta SketchUp i startmenyn, eller genom att skriva "sketchup" medan startmenyn är framme.
Gå till nästa sida för att fortsätta. (Klicka på den vita pilen till höger.)
1.4.Mac: Installera SketchUpNär du dubbelklickat på filen SketchUpMake-en.dmg packas den upp. Klicka på knappen Agree.
Vänta tills randen nått hela vägen till höger.
Håll ned musknappen på SketchUp-ikonen till vänster...
... och dra den över till Applications-mappen till höger. När det visas ett litet plus vid pekaren så kan du släppa musknappen.
SketchUp kopieras in i mappen Applications, där alla program samlas.
Nu ska vi placera SketchUp i dockan så du lätt kan starta programmet i framtiden. Klicka på knappen Launchpad i dockan.
Nu visas alla program som finns installerade i din dator. Du ser en, två, eller fler små prickar längst ned. De anger hur många sidor med program du har. Du kan bläddra mellan sidorna genom att klicka-och-dra på skärmen åt höger eller vänster, eller genom att klicka på prickarna. Bläddra tills du hittar programikonen för SketchUp. När du hittat den, håll ned musknappen på den ikonen...
... och dra den ned till dockan. Observera randen som separerar de tre ikonerna allra längst till höger i dockan från de övriga -- du måste placera SketchUp-ikonen någonstans till vänster om den randen. (Området till höger om randen är reserverat för systemikoner som Papperskorgen, Nedladdade filer, och så vidare.) Du ser att du träffar rätt när ikonerna i dockan flyttar sig för att ge plats åt SketchUp-ikonen. Då kan du släppa musknappen.
Nu har SketchUp-ikonen placerats i dockan. Klicka på den för att starta programmet.
Du kan få frågan om du verkligen vill köra programmet. Klicka på Öppna. (Den här frågan kan komma att visas varenda gång du startar SketchUp om du inte bockar för rutan "Varna inte igen när program öppnas på den här skivavbilden".)
Nu är det bara att vänta så startas SketchUp. Det kommer att öppnas ett nytt fönster under tiden, men det behöver du inte göra något med. Gå till nästa sida för att fortsätta. (Klicka på den vita pilen till höger på den här sidan.)
|