Barents hus AB Nätbildarna Svefi - Sverigefinska folkhögskolan
SketchUp är Trimbles (tidigare Googles) gratisprogram som används världen över för att skapa digitala modeller. Om du till exempel tänker renovera ett rum hemma så kan du lätt bygga en modell på rummet i SketchUp och utföra renoveringen digitalt så du ser hur det kommer att bli. Men du kan förstås även bygga modeller av allt du kan tänka dig, från små maskinkomponenter till hela stadsdelar. Bara du kan använda programmet så kan du bygga vad du vill!

Kursmaterialet är lättläst och anpassat så att även nybörjare lätt kan hänga med, och det innehåller många exempel som tydligt visar vad, hur och varför man gör som man gör.

Kursen består av en grundkurs och en fortsättning. Du väljer själv vilken inriktning du vill läsa i samband med kursstarten.

Grundkursen kräver inga förkunskaper. Den börjar från början och går i lugn takt vidare mot mer avancerade funktioner. När du är klar med grundkursen kan du skapa detaljerade och färgade modeller på rätt sätt och av i stort sett vad du vill.

Fortsättningen kräver att du läst grundkursen. Här går vi igenom de funktioner och verktyg vi inte tog upp i grundkursen. Många av dessa underlättar modelleringsarbetet betydligt eller låter dig skapa former som vore omöjliga att göra för hand. När du läst fortsättningen kan du använda hela SketchUp utan problem.

Extralektionerna kräver ofta att du läst fortsättningen. Här hittar du genomgångar av saker man inte måste kunna för att använda SketchUp, men som ändå kan vara till nytta, exempelvis ljussättning, 3D-utskrifter, och liknande.

Om du har några frågor kan du alltid kontakta mig på mats.holmgren@svefi.net.

 

 

Info om kursen

Spara lektionerna som PDF-filer

 

 

Lektioner

Här är kursens alla lektioner. Du hittar grundlektionerna nedan och fortsättningslektionerna under dem. Om du inte använt SketchUp förut och inte är van vid programmet så rekommenderas att du börjar med grundkursen. Fortsättningen förutsätter att du gått igenom allt vad grundlektionerna handlar om.

Testlektion
Grundlektionerna
Fortsättningslektionerna
Extralektionerna

 

Testlektion
Här kan du se ett utdrag ur grundkursens första lektion. Det ger en inblick i hur lektionerna är utformade och skrivna. Testlektionen är ej lösenordsskyddad, så alla ska kunna öppna den. Om du gillar testlektionen och vill läsa mer så kan du alltid ansöka till kursen. Läs mer om detta i rutan "Info om kursen", ovan.

 

 

 

Grundlektionerna

Här är SketchUp-kursens grundlektioner. Du kan se vilka moment varje lektion går igenom under respektive lektions beskrivning. Första lektionens första halva går igenom steg för steg hur du kan göra för att ladda ned och installera SketchUp Make (gratisversionen). Om du redan har SketchUp på din dator så är det förstås ingenting du behöver läsa igen, utan kan i så fall gå direkt till sida 2 i den lektionen.

Observera: Om du använder SketchUp Make på en PC så kan det finnas ett "fel" som gör att du får upp en varningsruta med jämna mellanrum när du använder programmet. Du hittar en beskrivning på vad problemet beror på samt hur du löser det i grundlektion 1, sida 2, steg 2.2.1.

 

Lektion 1 (filmer)     Lektion 1 (text)
I vår första lektion ska vi börja med att se till så att all teknik finns tillgänglig och fungerar som den ska. Sedan tar vi en titt på hur SketchUp fungerar och går igenom grunderna för hur man skapar enkla modeller med hjälp av några lättare verktyg.

Innehåll: Förberedelser. Hämta och installera SketchUp. Börja använda SketchUp. Skapa din första modell. Kamerakontroll. Grundläggande verktyg och funktioner. Spara, öppna, skapa nya ritningar.

 

Lektion 2 (filmer)     Lektion 2 (text)
Vi ska titta på ett av de viktigaste hjälpmedlen i SketchUp: Måttrutan, som låter oss skapa linjer och ytor med exakta mått. Sedan tar vi fram fler verktygsknappar, lär oss hantera kameran, och ser hur vi använder färger och material i våra ritningar.

Innehåll: Måttrutan. Hur kamerans riktning påverkar det du ritar. Large Tool Set. Kamerakontroll. Måtta med Tape Measure. Endpoints. Hjälpmedlet Inference. Färger och material. Verktyget Offset. Skapa öppningar med Push/Pull. Bygg en stol med exakta mått.

 

Lektion 3 (filmer)     Lektion 3 (text)
Vi ska se hur vi kan använda verktyget Move för att flytta på saker, och vilka hjälpmedel man kan använda sig av. Vi ska se hur vi flyttar hela modeller och vad det innebär. Sedan tittar vi på grupper, ett sätt att samla linjer och ytor i en särskild behållare som underlättar arbetet betydligt.

Innehåll: Verktyg: Move. Inference och Autofold. Flytta en hel modell. Grupper. Flimrande ytor. Constrain: Flytta med axeltvång. Placera modeller mot ytor. Verktyg: Rotate och Scale. Knapprad: Views.

 

Lektion 4 (filmer)     Lektion 4 (text)
Vi ska gå igenom hur vi kan kopiera och klistra in olika saker på olika vis i våra ritningar. Vi ska även se hur vi kan spegelvända saker. Sedan tittar vi på komponenter och hur de fungerar. Komponenter är en litet mer avancerad typ av grupp och är en mycket viktig del av SketchUp.

Innehåll: Kopiera med Move. Copy och Paste. Cut och Paste In Place. Spegelvänd. Om komponenter och hur de fungerar. Bygg en pall och gör den till en komponent. Använd en komponent. Paletten Outliner. Instansegna ändringar. Verktygsknapparna Styles. Skapa komponenter som skär genom en yta.

 

Lektion 5 (filmer)     Lektion 5 (text)
Vi ska gå igenom vad ytors in- och utsidor innebär för modeller samt hur man kan ändra storlek på komponenter. Vi ska även se hur vi kan bygga komponenter som är särskilt anpassade för väggar med tjocklek, till skillnad från komponenterna vi skapade i förra lektionen. I slutet tittar vi på vad nästlade komponenter är för något.

Innehåll: Ytors in- och utsidor. Skapa nya ytor med Push/Pull. Dubbelklicka med Push/Pull. Dubbelklicka med Offset. Ändra storlek på en komponent. Bygg komponenter för väggar med tjocklek. Placera en instans i en öppning. Platshållarkomponenter. Nästlade komponenter.

 

Lektion 6 (filmer)     Lektion 6 (text)
Vi ska gå igenom hur vi kan hämta in färdiga modeller ur gratisgalleriet 3D Warehouse, som SketchUp redan är sammankopplat med. I samband med det kommer vi även att gå igenom hur vi kan ändra i modellerna vi hämtar in, eftersom det alltid blir litet mer komplicerat när det är någon annan som byggt dem. Vi ser även hur vi kan lägga in ljus och skuggor i våra ritningar och skapar egna material. I slutet går vi igenom hur vi kan skapa vinklar med verktyget Protractor.

Innehåll: Om 3D Warehouse. Hämta komponenter från 3D Warehouse via komponentpaletten. Ändra i komponenter hämtade ur 3D Warehouse. Gör en komponent från 3D Warehouse unik. Ändra på uppsättningen i en nästlad komponent. Sök efter komponenter du vet namnet på. Hämta komponenter från 3D Warehouses webbplats. Rätta till detaljer i komponenter du hämtat ur 3D Warehouse. Ändra skala på en hel ritning. Ljus och skuggor i din ritning med paletten Shadows. Placera en instans i en öppning. Hämta materialbilder från nätet. Skapa och ändra på material i SketchUp. Ladda in nya material via 3D Warehouse. Verktyg: Mät och skapa vinklar med Protractor. Bygg ett hus med tak på rätt sätt. Ta en bild på en ritning.

 

Lektion 7 (filmer)     Lektion 7 (text)
Vi ska gå igenom hur den automatiska funktionen Autosave fungerar och hur man ändra eller rentav stänga av den. Sedan tittar vi på hur man skapar dimensionslinjer och textflaggor, samt hur man skapar 3D-text i sina ritningar. Vi går igenom så kallade "Face Me-komponenter" och vad man bör tänka på när man ska använda träd och växter i sina ritningar. Slutligen tittar vi på hur vi använder bilder i våra ritningar på olika sätt, hur komponenter och grupper påverkar ritningarnas filstorlek på olika vis, och hur vi kan organisera våra instanser med hjälp av grupper.

Innehåll: AutoSave och Backup. Verktyg: Dimension. Textflaggor. 3D-text. Visa/göm linjer. Face Me-komponenter. Gör en 2D-komponent ifylld. Träd och växter i SketchUp. Om komponenter, grupper och filstorlek. Använd bilder i din ritning. Använd grupper för att organisera ritningens instanser.

 

 

 

Fortsättningslektionerna

Fortsättningslektionerna är litet smalare än grundlektionerna och inriktar sig mer på att uppnå specifika mål eller effekter. Sättet vi använder dem på i lektionerna är bara exempel; när du väl vet hur en viss effekt fungerar kan du alltid anpassa den för dina egna användningsområden.

 

Lektion 8 (filmer)     Lektion 8 (text)
I fortsättningskursens första lektion ska vi titta på verktyget Follow Me, som låter oss skapa komplicerade former på ganska enkla sätt. Sedan tittar vi på en funktion som låter oss skapa multipla kopior av ett objekt. I slutet går vi igenom hur vi kan kombinera Follow Me med multikopiering, samt en mängd verktyg och funktioner vi redan känner till, för att skapa dels en vanlig trappa samt en spiraltrappa.

Innehåll: Follow Me: Använd verktyget; att tänka på; använd ytor som banor; dra ut en yta längs en del av en bana; böjda banor; klot; svarvade objekt; glas och flaskor; lister; gesims, arkivolt och tavelramar; skapa en stol. Multikopiering. Skapa en vanlig trappa. Skapa en spiraltrappa.

 

Lektion 9 (filmer)     Lektion 9 (text)
Den här lektionen kan ses som första delen av två i vår genomgång av stilar och scener. Stilar låter oss ställa in hur själva ritningen ska se ut, med både exakta och konstnärliga möjligheter. Scener är ett sätt för oss att spara olika kamerapositioner i vår ritning och som vi sedan kan få kameran att flyta mellan. Vi tittar även på lager, som låter oss smidigt samla grupper och komponenter i separata behållare som sedan kan göras synliga eller osynliga efter behov, samt sektionsplattor, vilka låter oss skapa genomskärningar i våra ritningar. Dessa kan sedan kombineras med scener på ett väldigt effektfullt sätt.

Innehåll: Stilar. Lager. Skapa genomskärningar med sektionsplattor. Sektionsplattor i en komponent. Sektionsplattor i grupper. Scener. Animera scener. Scener med sektionsplattor.

 

Lektion 10 (filmer)     Lektion 10 (text)
Här går vi igenom hur vi färgar objekt med lager. Sedan går vi igenom hur vi kan blanda till en egen stil samt hur vi kan finjustera en stils detaljer. Vi tittar på ett par nya kameraverktyg som låter oss flytta kameran som en person genom våra ritningar, och går igenom fler användbara funktioner för scener.

Innehåll: Färga med lager. Blanda till en egen stil. Ställ in en stils detaljer. Beskrivningsscener. Kameraverktyg: Position Camera, Look Around och Walk. Gör en animerad rundvandring. Arbetsscener. SketchUp Viewer.

 

Lektion 11 (filmer)     Lektion 11 (text)
I den här lektionen ska vi främst se hur vi kan optimera våra ritningar. Det innebär att få våra modeller att bestå av så få linjer och ytor som möjligt utan att de förlorar i utseende. Det gör att ritningarna är lättare och snabbare att jobba med även om de blir stora, och gör dem dessutom lättare att både spara och skicka till andra. Vi kommer även att se på ett par avancerade texturfunktioner samt se hur vi kan infoga en himmel i våra ritningar.

Innehåll: Kameradetaljer: Field of View och Eye Height. Filplatser. Skapa egna snabbkommandon. Exportera och importera filplatser och snabbkommandon. Optimera ritningen: Gömda, mjuka och utslätade linjer (Hide, Soften och Smooth); Soften/Smooth Edges; minska antalet linjer i en cirkel eller båge. Mer om Hidden Geometry. Positionera texturer: Placera texturer på ytor; modifiera texturer på ytor; positionera texturer utifrån en detalj. Projected Texture: Ge material åt böjda ytor. Hämta bilder från freeimages.com. Himmel i ritningen 1: Via stil. Himmel i ritningen 2: Skydome.

 

Lektion 12 (filmer)     Lektion 12 (text)
I den här fortsättningslektionen går vi igenom flera mindre men viktiga detaljer som hur vi mäter area och volym, hur vi skapar dimma, och hur vi kan efterbehandla de bilder vi tar av våra ritningar. Vi går även igenom vad PNG-bilder är och hur de kan användas, samt tittar närmare på dynamiska komponenter.

Innehåll: Mät arean. Mät volymen. Om PNG-bilder. PNG-bilder 1: Ge en bild genomskinliga områden och importera den. PNG-bilder och skuggor. PNG-bilder 2: Gräs. PNG-bilder 3: Tonad himmel. Dimma. Efterbehandling: Skärpedjup, nivåer och vignett. Om dynamiska komponenter. Placera en dynamisk komponent. Komponenter med funktionen Glue. Att ändra på en dynamisk komponent. Hämta dynamiska komponenter från 3D Warehouse.

 

Lektion 13 (filmer)     Lektion 13 (text)
I fortsättningskursens sjätte lektion går vi igenom en enkel funktion som låter oss dela upp linjer i flera segment. Sedan ser vi hur vi kan fästa material på cylinderformer. Därefter går vi igenom hur vi kan installera och använda några av SketchUps många tillägg, små extraprogram som kan lägga till nya verktyg och funktioner. Vi tittar även på hur vi kan skära hål i böjda former samt hur vi kan skapa böljande naturformer med hjälp av verktygen i knappsamlingen Sandbox.

Innehåll: Funktion: Divide. Fäst ett texturmaterial på en cylinderform. Skapa ett Google-konto. Extensions: Example Ruby Scripts (Point at Center). Extensions: Eneroth Fractal Terrain Eroder (skapa skrovliga ytor). Extensions: Bezier Curve Tool (skapa osymmetriska bågar). Extensions: CLF Simple Loft (skapa veckade ytor). Extensions: Shapes - En meny med vanliga former. Skapa komplexa former med funktionen Intersect Faces. Intersect Faces With Selection. Gör hål i böjda ytor med Intersect. Intersect Faces With Model. Intersect Faces With Context. Om verktygssamlingen Sandbox. Sandbox: From Scratch och Smoove. Skapa ojämn terräng med From Scratch och Smoove. Skapa soffdynor med Smoove. Sandbox: From Contours. Sandbox: Stamp och Drape. Sandbox: Skapa en sandstrand med From Contours. Sandbox: Skapa tyg med From Contours.

 

Lektion 14 (filmer)     Lektion 14 (text)
Det här är fortsättningskursens sista lektion. Vi går igenom två bågverktyg och ser hur vi kan skapa planritningar. Sedan tittar vi på hur vi kan använda egna komponenter för att skapa rundade hörn, och hur vi kan få bilder att sömlöst anpassa sig efter vinklar och hörn. Därefter tittar vi på den kraftfulla funktionen Match Photo som låter oss bygga modeller baserade på fotografier. Det sista vi gör i den här kursen är att gå igenom funktionen Geo-Location som låter oss bygga modeller av byggnader vi hittar i Google Earth.

Innehåll: Verktyg: Bågtyperna Pie ("tårtbit") och Arc ("båge"). Planritningar. Gör planritningen tredimensionell. Skriv ut i skala. Skapa en tärning med rundade hörn. Bilder och vinklar. Outer Shell. Match Photo. Ytterligare detaljarbete i Match Photo. Match Photo och interiörer. Geo-location.

 

 

 

Extralektioner

Här samlar jag de genomgångar som inte direkt behövde ta upp plats i det reguljära kursmaterialet, men som ändå kan vara bra eller kul att känna till. De flesta genomgångar som samlas här förutsätter att du läst fortsättningskursen.

 

3D-utskrifter
En genomgång för dig som vill kunna anpassa dina SketchUp-ritningar för att skickas vidare till 3D-printers.

 

Positionera flera punkter mot samma yta
Ibland har man ett objekt som har flera punkter man vill ska placeras mot en och samma yta, exempelvis en trebent pall vars fötter ska stå på samma golvyta. Men om pallen råkar vara helt felroterad från början så är det långt ifrån självklart hur det går till. I den här korta extralektionen tittar vi på hur man kan göra. Det här är något som är mycket nyttigt att känna till!

 

Skapa ett vinglas med vin i
I en av fortsättningslektionerna finns en övningsuppgift som går ut på att bland annat skapa ett vinglas med vin i. Det är just det sistnämnda, själva vinet, som kan ställa till problem. Vi går igenom hur man kan göra i den här extralektionen.

 

 

Gamla LightUp-materialet

Det finns ett ljussättningstillägg till SketchUp som heter LightUp och som du kan använda för att skapa både realistiskt ljus och speglingseffekter i dina ritningar så de nästan ser verkliga ut.

Det ingick en utförlig beskrivning av hur LightUp kan laddas ned, installeras och användas i det gamla kursmaterialet. Tills jag skrivit om materialet för den nya versionen borde de gamla instruktionerna fortfarande gå att använda. LightUp-instruktionerna finns i gamla fortsättningslektion 6 och 7. Du hittar länkarna till de lektionerna nedan. (Det finns ett par stycken i lektion 7 som handlar om andra saker än LightUp, men de är det bara att rulla förbi.)

Till gamla fortsättningslektion 6 (grunderna i LightUp)
Till gamla fortsättningslektion 7 (mer om LightUp)

 

 

 

Kursen är skriven och leds av Mats Holmgren (mats.holmgren@svefi.net, www.svefi.net).
Kurstexten är copyright © Mats Holmgren.
Alla skärmdumpar ur SketchUp är copyright © Trimble, Inc.
Alla skärmdumpar ur övriga program är copyright © respektive upphovsrättsägare.