Select Page

SKETCHUP: 3D FÖR ALLA

Hem — SketchUp: 3D för alla

Välkommen till Sverigefinska folkhögskolans distanskurs i SketchUp.

Notera att den här distanskursen lagts på is eftersom Trimble, SketchUps tillverkare, upphört med gratisversionen SketchUp Make. Istället för Make har Trimble kommit ut med SketchUp Free, ett program som körs direkt i din webbläsare utan att du behöver ladda ned eller installera något.

Problemet är att SketchUp Free inte alls liknar Make, så kursmaterialet är svårt att använda tillsammans med Free. Men om du fortfarande har tillgång till gamla SketchUp Make eller någon version av SketchUp Pro (som Make liknade) så kan du fortfarande ha nytta av en stor del materialet. I så fall är det fritt fram för dig att använda det! Tänk bara på att vissa saker i de nyare versionerna av programmet inte längre liknar det vi går igenom i lektionsfilmerna, och vissa funktioner såsom 3D Warehouse har helt stängts av i SketchUp Make. (Du kan istället hitta modeller genom att ladda ned dem från webbsidan 3dwarehouse.sketchup.com.)

Allt vi går igenom i den här kursen förklaras ingående och med många exempel så alla lätt kan hänga med. Lektionerna består av mycket information, så det kan kanske verka överväldigande i början. Men tänk på att du absolut inte måste komma ihåg allt du läser eller kunna allting utantill: Nyckeln till att kunna använda ett program är trots allt att veta vad man kan göra med det.

Obs: Eftersom materialet inte längre används i någon aktiv kurs kan jag tyvärr inte bistå med handledarhjälp ifall du hittat hit.

Lektion 1 (video) | Lektion 1 (text, vers 2016)

I vår första lektion ska vi börja med att se till så att all teknik finns tillgänglig och fungerar som den ska. Sedan tar vi en titt på hur SketchUp fungerar och går igenom grunderna för hur man skapar enkla modeller med hjälp av några lättare verktyg.

Innehåll: Förberedelser. Hämta och installera SketchUp. Börja använda SketchUp. Skapa din första modell. Kamerakontroll. Grundläggande verktyg och funktioner. Spara, öppna, skapa nya ritningar.

 

Lektion 2 (video) | Lektion 2 (text, vers 2016)

Vi ska titta på ett av de viktigaste hjälpmedlen i SketchUp: Måttrutan, som låter oss skapa linjer och ytor med exakta mått. Sedan tar vi fram fler verktygsknappar, lär oss hantera kameran, och ser hur vi använder färger och material i våra ritningar.

Innehåll: Måttrutan. Hur kamerans riktning påverkar det du ritar. Large Tool Set. Kamerakontroll. Måtta med Tape Measure. Endpoints. Hjälpmedlet Inference. Färger och material. Verktyget Offset. Skapa öppningar med Push/Pull. Bygg en stol med exakta mått.

 

Lektion 3 (video) | Lektion 3 (text, vers 2016)

Vi ska se hur vi kan använda verktyget Move för att flytta på saker, och vilka hjälpmedel man kan använda sig av. Vi ska se hur vi flyttar hela modeller och vad det innebär. Sedan tittar vi på grupper, ett sätt att samla linjer och ytor i en särskild behållare som underlättar arbetet betydligt.

Innehåll: Verktyg: Move. Inference och Autofold. Flytta en hel modell. Grupper. Flimrande ytor. Constrain: Flytta med axeltvång. Placera modeller mot ytor. Verktyg: Rotate och Scale. Knapprad: Views.

 

Lektion 4 (video) | Lektion 4 (text, vers 2016)

Vi ska gå igenom hur vi kan kopiera och klistra in olika saker på olika vis i våra ritningar. Vi ska även se hur vi kan spegelvända saker. Sedan tittar vi på komponenter och hur de fungerar. Komponenter är en litet mer avancerad typ av grupp och är en mycket viktig del av SketchUp.

Innehåll: Kopiera med Move. Copy och Paste. Cut och Paste In Place. Spegelvänd. Om komponenter och hur de fungerar. Bygg en pall och gör den till en komponent. Använd en komponent. Paletten Outliner. Instansegna ändringar. Verktygsknapparna Styles. Skapa komponenter som skär genom en yta.

 

Lektion 5 (video) | Lektion 5 (text, vers 2016)

Vi ska gå igenom vad ytors in- och utsidor innebär för modeller samt hur man kan ändra storlek på komponenter. Vi ska även se hur vi kan bygga komponenter som är särskilt anpassade för väggar med tjocklek, till skillnad från komponenterna vi skapade i förra lektionen. I slutet tittar vi på vad nästlade komponenter är för något.

Innehåll: Ytors in- och utsidor. Skapa nya ytor med Push/Pull. Dubbelklicka med Push/Pull. Dubbelklicka med Offset. Ändra storlek på en komponent. Bygg komponenter för väggar med tjocklek. Placera en instans i en öppning. Platshållarkomponenter. Nästlade komponenter.

 

Lektion 6 (video) | Lektion 6 (text, vers 2016)

Vi ska gå igenom hur vi kan hämta in färdiga modeller ur gratisgalleriet 3D Warehouse, som SketchUp redan är sammankopplat med. I samband med det kommer vi även att gå igenom hur vi kan ändra i modellerna vi hämtar in, eftersom det alltid blir litet mer komplicerat när det är någon annan som byggt dem. Vi ser även hur vi kan lägga in ljus och skuggor i våra ritningar och skapar egna material. I slutet går vi igenom hur vi kan skapa vinklar med verktyget Protractor.

Innehåll: Om 3D Warehouse. Hämta komponenter från 3D Warehouse via komponentpaletten. Ändra i komponenter hämtade ur 3D Warehouse. Gör en komponent från 3D Warehouse unik. Ändra på uppsättningen i en nästlad komponent. Sök efter komponenter du vet namnet på. Hämta komponenter från 3D Warehouses webbplats. Rätta till detaljer i komponenter du hämtat ur 3D Warehouse. Ändra skala på en hel ritning. Ljus och skuggor i din ritning med paletten Shadows. Placera en instans i en öppning. Hämta materialbilder från nätet. Skapa och ändra på material i SketchUp. Ladda in nya material via 3D Warehouse. Verktyg: Mät och skapa vinklar med Protractor. Bygg ett hus med tak på rätt sätt. Ta en bild på en ritning.

 

Lektion 7 (video) | Lektion 7 (text, vers 2016)

Vi ska gå igenom hur den automatiska funktionen Autosave fungerar och hur man ändra eller rentav stänga av den. Sedan tittar vi på hur man skapar dimensionslinjer och textflaggor, samt hur man skapar 3D-text i sina ritningar. Vi går igenom så kallade “Face Me-komponenter” och vad man bör tänka på när man ska använda träd och växter i sina ritningar. Slutligen tittar vi på hur vi använder bilder i våra ritningar på olika sätt, hur komponenter och grupper påverkar ritningarnas filstorlek på olika vis, och hur vi kan organisera våra instanser med hjälp av grupper.

Innehåll: AutoSave och Backup. Verktyg: Dimension. Textflaggor. 3D-text. Visa/göm linjer. Face Me-komponenter. Gör en 2D-komponent ifylld. Träd och växter i SketchUp. Om komponenter, grupper och filstorlek. Använd bilder i din ritning. Använd grupper för att organisera ritningens instanser.

 

Lektion 8 (video) | Lektion 8 (fortsättningslektion 1, text, vers 2016)

I fortsättningskursens första lektion ska vi titta på verktyget Follow Me, som låter oss skapa komplicerade former på ganska enkla sätt. Sedan tittar vi på en funktion som låter oss skapa multipla kopior av ett objekt. I slutet går vi igenom hur vi kan kombinera Follow Me med multikopiering, samt en mängd verktyg och funktioner vi redan känner till, för att skapa dels en vanlig trappa samt en spiraltrappa.

Innehåll: Follow Me: Använd verktyget; att tänka på; använd ytor som banor; dra ut en yta längs en del av en bana; böjda banor; klot; svarvade objekt; glas och flaskor; lister; gesims, arkivolt och tavelramar; skapa en stol. Multikopiering. Skapa en vanlig trappa. Skapa en spiraltrappa.

 

Lektion 9 (video) | Lektion 9 (fortsättningslektion 2, text, vers 2016)

Den här lektionen kan ses som första delen av två i vår genomgång av stilar och scener. Stilar låter oss ställa in hur själva ritningen ska se ut, med både exakta och konstnärliga möjligheter. Scener är ett sätt för oss att spara olika kamerapositioner i vår ritning och som vi sedan kan få kameran att flyta mellan. Vi tittar även på lager, som låter oss smidigt samla grupper och komponenter i separata behållare som sedan kan göras synliga eller osynliga efter behov, samt sektionsplattor, vilka låter oss skapa genomskärningar i våra ritningar. Dessa kan sedan kombineras med scener på ett väldigt effektfullt sätt.

Innehåll: Stilar. Lager. Skapa genomskärningar med sektionsplattor. Sektionsplattor i en komponent. Sektionsplattor i grupper. Scener. Animera scener. Scener med sektionsplattor.

 

Lektion 10 (video) | Lektion 10 (fortsättningslektion 3, text, vers 2016)

Här går vi igenom hur vi färgar objekt med lager. Sedan går vi igenom hur vi kan blanda till en egen stil samt hur vi kan finjustera en stils detaljer. Vi tittar på ett par nya kameraverktyg som låter oss flytta kameran som en person genom våra ritningar, och går igenom fler användbara funktioner för scener.

Innehåll: Färga med lager. Blanda till en egen stil. Ställ in en stils detaljer. Beskrivningsscener. Kameraverktyg: Position Camera, Look Around och Walk. Gör en animerad rundvandring. Arbetsscener. SketchUp Viewer.

 

Lektion 11 (video) | Lektion 11 (fortsättningslektion 4, text, vers 2016)

I den här lektionen ska vi främst se hur vi kan optimera våra ritningar. Det innebär att få våra modeller att bestå av så få linjer och ytor som möjligt utan att de förlorar i utseende. Det gör att ritningarna är lättare och snabbare att jobba med även om de blir stora, och gör dem dessutom lättare att både spara och skicka till andra. Vi kommer även att se på ett par avancerade texturfunktioner samt se hur vi kan infoga en himmel i våra ritningar.

Innehåll: Kameradetaljer: Field of View och Eye Height. Filplatser. Skapa egna snabbkommandon. Exportera och importera filplatser och snabbkommandon. Optimera ritningen: Gömda, mjuka och utslätade linjer (Hide, Soften och Smooth); Soften/Smooth Edges; minska antalet linjer i en cirkel eller båge. Mer om Hidden Geometry. Positionera texturer: Placera texturer på ytor; modifiera texturer på ytor; positionera texturer utifrån en detalj. Projected Texture: Ge material åt böjda ytor. Hämta bilder från freeimages.com. Himmel i ritningen 1: Via stil. Himmel i ritningen 2: Skydome.

 

Lektion 12 (video) | Lektion 12 (fortsättningslektion 5, text, vers 2016)

I den här fortsättningslektionen går vi igenom flera mindre men viktiga detaljer som hur vi mäter area och volym, hur vi skapar dimma, och hur vi kan efterbehandla de bilder vi tar av våra ritningar. Vi går även igenom vad PNG-bilder är och hur de kan användas, samt tittar närmare på dynamiska komponenter.

Innehåll: Mät arean. Mät volymen. Om PNG-bilder. PNG-bilder 1: Ge en bild genomskinliga områden och importera den. PNG-bilder och skuggor. PNG-bilder 2: Gräs. PNG-bilder 3: Tonad himmel. Dimma. Efterbehandling: Skärpedjup, nivåer och vignett. Om dynamiska komponenter. Placera en dynamisk komponent. Komponenter med funktionen Glue. Att ändra på en dynamisk komponent. Hämta dynamiska komponenter från 3D Warehouse.

 

Lektion 13 (video) | Lektion 13 (fortsättningslektion 6, text, vers 2016)

I fortsättningskursens sjätte lektion går vi igenom en enkel funktion som låter oss dela upp linjer i flera segment. Sedan ser vi hur vi kan fästa material på cylinderformer. Därefter går vi igenom hur vi kan installera och använda några av SketchUps många tillägg, små extraprogram som kan lägga till nya verktyg och funktioner. Vi tittar även på hur vi kan skära hål i böjda former samt hur vi kan skapa böljande naturformer med hjälp av verktygen i knappsamlingen Sandbox.

Innehåll: Funktion: Divide. Fäst ett texturmaterial på en cylinderform. Skapa ett Google-konto. Extensions: Example Ruby Scripts (Point at Center). Extensions: Eneroth Fractal Terrain Eroder (skapa skrovliga ytor). Extensions: Bezier Curve Tool (skapa osymmetriska bågar). Extensions: CLF Simple Loft (skapa veckade ytor). Extensions: Shapes – En meny med vanliga former. Skapa komplexa former med funktionen Intersect Faces. Intersect Faces With Selection. Gör hål i böjda ytor med Intersect. Intersect Faces With Model. Intersect Faces With Context. Om verktygssamlingen Sandbox. Sandbox: From Scratch och Smoove. Skapa ojämn terräng med From Scratch och Smoove. Skapa soffdynor med Smoove. Sandbox: From Contours. Sandbox: Stamp och Drape. Sandbox: Skapa en sandstrand med From Contours. Sandbox: Skapa tyg med From Contours.

 

Lektion 14 (video) | Lektion 14 (fortsättningslektion 7, text, vers 2016)

Det här är fortsättningskursens sista lektion. Vi går igenom två bågverktyg och ser hur vi kan skapa planritningar. Sedan tittar vi på hur vi kan använda egna komponenter för att skapa rundade hörn, och hur vi kan få bilder att sömlöst anpassa sig efter vinklar och hörn. Därefter tittar vi på den kraftfulla funktionen Match Photo som låter oss bygga modeller baserade på fotografier. Det sista vi gör i den här kursen är att gå igenom funktionen Geo-Location som låter oss bygga modeller av byggnader vi hittar i Google Earth.

Innehåll: Verktyg: Bågtyperna Pie (“tårtbit”) och Arc (“båge”). Planritningar. Gör planritningen tredimensionell. Skriv ut i skala. Skapa en tärning med rundade hörn. Bilder och vinklar. Outer Shell. Match Photo. Ytterligare detaljarbete i Match Photo. Match Photo och interiörer. Geo-location.

Kursen är skriven av Mats Holmgren, [email protected].