Image: Dreamweaver distance course logo
 
   

Fördjupningslektion 5: sida 1 av 5

 

 

Till kursens framsida

Sida 2 av 5 »

 

 

 

Fördjupningslektion 5

Den här lektionen blir kort och enkel men ändå rätt nyttig: vi ska titta på Flash-saker! Det kryllar av Flash-element på nätet. Vi har ju alla sett snygga animationer som glider, blinkar och glöder på alla möjliga vis -- de är så pass utspridda att de faktiskt mer och mer börjar betraktas som irriterande skräp än nyttiga och snygga hjälpmedel, eftersom det mest är så de används. Om du t ex besöker någon av våra kvällstidningars webbsidor och har i åtanke att de flesta av deras reklambanners är gjorda i Flash så får du se hur det kan vara om man överdriver....

Men bara för att många missbrukar Flash så betyder det naturligtvis inte att det är dåligt! Huvudsaken är att man är någorlunda återhållsam med att trycka in Flash-grejor i sina sidor eftersom de tar tid att ladda in och kan tynga ned datorn ganska rejält.

Med detta sagt ska vi nu se vad vi som vanliga webbanvändare och blygsamma webb-designers kan använda Flash till själva (utan att behöva lära oss designprogrammet!). Vi ska nämligen ta del av olika gratissajter ute på nätet som erbjuder en mängd olika gratis Flash-element som vi ska ladda hem och sätta in i våra sidor.

 

 

 

Flash

Nu ska vi titta på en företeelse som började på MAC, kom över till Windows, och sedan modifierades för nätet där dess popularitet exploderade. Det tog ett litet tag, men nu har den börjat dyka upp i stort sett överallt. Den skapas i mängder, inte bara av glada amatörer utan även av både små och stora företag. Jag pratar förstås om widgets! Eller gadgets. Eller badges, modules, webjits, capsules, snippets, minis och/eller flakes. Puh! Men vi kallar dem för widgets.

En widget är ett litet program som någon kunnig människa gjort, vanligtvis i designprogrammet Flash, och som han eller hon sen gjort tillgängligt för såna som oss. Grejen med de här små Widget-programmen är att de i regel är väldigt lättanvända, och är tydligt begränsade till en enda sak: Det kanske är en tjusig klocka, en ruta som visar det lokala vädret, ett litet spel, eller en radio som kan spela upp olika kanaler. Det är bara att välja ut vilken widget man vill ha och baka in den i sin webbsida. Det finns bokstavligen tusentals olika widgets, och fler dyker upp varje dag.

Allt fler av de större webbplatserna har börjat skapa egna widgets som man kan hämta och lägga in i sina webbsidor. Om du t ex gillar en viss tidning så kanske tidningen har en widget som du kan sätta in på din sida, vilket skapar en ruta som dina besökare kan se tidningens senaste rubriker i. Och det är inget du behöver göra själv: widgeten är automatiskt kopplad till tidningen, som själv uppdaterar rubrikerna. Det räcker alltså med att widgeten finns på din sida, sen sköter den sig själv.

De widgets vi ska titta på är alltså små och lätta program som är specifikt gjorda för att bakas in i webbsidor. Men först finns det två grejor vi ska tänka på: JavaScript och Flash. Widgets använder sig nämligen oftast av både JavaScript och Flash.

För att kunna se och använda widgets så behöver man först se till så att ens webbläsare kan läsa JavaScript, och att den har fått gratisprogrammet FlashPlayer installerat. Som tur är så är både JavaScript och Flash så pass vanliga att chansen är stor att du redan har allt fixat och klart utan att du behövt lyfta ett finger, men om du är osäker så kan du alltid gå till exempelvis YouTube och prova att klicka på någon film där. Om du kan spela upp filmen så tillåter din webbläsare JavaScript, och du har även en fullt fungerande Flash-spelare! (Och även om du valt en segladdad film som bara visar en svart ruta åt dig så räcker det faktiskt med det: Om du inte har JavaScript eller Flash i din dator så hade du istället fått ett felmeddelande.)

Om du kan se filmer på YouTube så har du som sagt fullt fungerande JavaScript-inställningar samt FlashPlayer i din dator, och i så fall kan du hoppa direkt till nästa sida!

Om du däremot råkar på problem -- det kanske står att filmen inte kan spelas upp -- så kan du följa beskrivningarna nedan. Vi börjar med att se till så att JavaScript blir tillåtet i din webbläsare, och fortsätter sedan med hur man installerar FlashPlayer. Detta är alltså bara något du behöver göra om du inte kan se en film på YouTube.

 

 

JavaScript

JavaScript är vanligtvis tillåtet i din webbläsare, såvida du inte ställt in något annat själv. Men om du behöver göra JavaScript tillåtet i din webbläsare (eller bara vill kolla att det är det) så kan du göra såhär:

  Microsoft Internet Explorer

1. Gå in på Verktyg > Internetalternativ (Tools > Internet Alternatives). Nu visas fönstret med samma namn.

2. Klicka på fliken Säkerhet (Security).

3. Klicka på Anpassad nivå (Custom Level).

4. Rulla ned till rubriken Skript (Scripting), och leta rätt på alternativet Active Scripting. Se till att det är ställt på Aktiverat (Enabled). Sedan klickar du på OK.

Du kan få frågan om du vill "ändra inställningarna för den här zonen" ("Are you sure you want to change the security settings for this zone?"). Klicka på Ja. Nu ska JavaScript vara tillåtet i Internet Explorer.


Firefox

1. Klicka på Verktyg > Inställningar (Tools > Options). Nu visas fönstret med samma namn.

2. Klicka på Innehåll (Web Features). Där finns rutan Aktivera JavaScript (Enable JavaScript). Se till så att den är förbockad. Sedan klickar du på OK. Nu ska JavaScript vara tillåtet i Firefox. 


Opera

1. Klicka på Verktyg > Inställningar (Tools > Options). Nu visas fönstret med samma namn.

2. Klicka på fliken Avancerat (Advanced).

3. Klicka på valet Visning (Content). Nu visas rutan Aktivera JavaScript (Activate JavaScript). Bocka för den och klicka på OK. Nu ska JavaScript vara tillåtet i Opera.


Safari

1. Klicka på Redigera > Inställningar (Edit > Preferences).

2. Klicka på Säkerhet (Security). Där finns rutan Aktivera JavaScript (Enable JavaScript). Se till att den är förbockad. Klicka på OK. Nu ska JavaScript vara tillåtet i Safari.

 

 

Flash!

En mycket stor del av all media på nätet använder Flash, eftersom det gör allt litet men snyggt. Men för att kunna se Flash-grejor måste man först ha en Flash-spelare installerad i sin webbläsare.

Om du inte kan se Flash-prylar ute på nätet, eller om du bara vill ha en nyare version av FlashPlayer, så måste du hämta programmet och installera det i din webbläsare.

Som tur är så är det både snabbt och lätt gjort, och dessutom helt gratis. Kom bara ihåg att programmet endast installeras i den webbläsare du använder just då, så om du till exempel brukar använda både Internet Explorer och Firefox så behöver du göra detta en gång med Explorer och en gång med Firefox.

Gör såhär:

  1.1. Starta den webbläsare du vill installera FlashPlayer i och gå in på länken http://get.adobe.com/flashplayer med den.

 

1.2. Nu visas en sida som ser litet olika ut beroende på vilken webbläsare du använder. Om du använder Internet Explorer kan du hoppa till steg 1.3 nedan. Om du däremot använder Firefox, Opera eller Safari så kan du hoppa till steg 1.6.

 

1.3. Om du använder Internet Explorer så ser sidan ut ungefär såhär (det spelar ingen roll om sidan är på svenska eller engelska).

 

Se till så att rätt webbläsare står under rubriken. Jag förutsätter att det är Internet Explorer som gäller. Om det står fel, eller om du vill byta, så kan du klicka på länken Different operating system or browser? (Annat operativsystem eller annan webbläsare? på svenska). Då får du välja hurdant operativsystem du använder (alltså Windows eller Mac OS), samt vilken webbläsare du vill installera Flash i. Men det är något du med största säkerhet kan strunta i.

Jag rekommenderar att du bockar av rutan Free Google Toolbar (Inkludera vid hämtningen), eller vad som nu erbjuds den här månaden, om du inte vill ha en extra verktygsrad med Google-grejor i Internet Explorer.

Sedan är det bara att klicka på knappen Agree and install now (Ladda ned nu).

 

1.4. Nu öppnas en ny sida. Internet Explorers säkerhetsinställningar gör antagligen så att en gul rand dyker upp alldeles under verktygsraden i webbläsaren. Där står att Flash är på väg att installeras. Klicka på raden så dyker det upp en liten meny. Välj där Installera ActiveX-kontrollen. Du kan behöva bekräfta ditt val genom att klicka på Kör och liknande knappar.

 

1.5. Sedan dyker det upp ett fönster där du får bekräfta att ja, du vill verkligen installera Flash på din dator. Du kan även få upp olika säkerhetsrutor och sånt beroende på hurdant operativsystem du använder. I så fall är det bara att klicka på "Ja" och liknande så att du får fortsätta. (Adobe är ett enormt företag och går definitivt att lita på för nedladdade program: Det är ju hela deras grej.)

När du kan, klicka på knappen Installera.

 

Nu installeras Flash i din webbläsare. Det tar bara några sekunder, max någon minut. Sedan är det klart! Nu ska du ha Flash installerad i Internet Explorer.

 

1.6. Om du använder Firefox eller någon liknande läsare (t ex Opera eller Safari) så ser sidan ut såhär:

 

Det är bara att klicka på knappen Agree and install now (Ladda ned nu).

 

1.7. Då dyker det här fönstret upp:

 

Klicka på knappen Spara fil. Då sparas installationsfilen för Flash någonstans på din dator. Se till att den sparas där du kan hitta den. Om du använder Firefox så brukar filer du ladder ned från nätet på det här viset automatiskt hamna i mappen Mina dokument (eller Dokument) > Nedladdade filer (eller något liknande).

 

1.8. När filen är sparad på datorn letar du rätt på den och dubbeklickar på den. Den heter install_flash_player och ser vanligtvis ut såhär:

 

1.9. Nu installeras Flash till Mozilla Firefox. Även om du inte använder Firefox utan håller dig till t ex Opera så skapas antagligen ändå en mapp som heter Firefox i din dator, och där skapas en mapp som heter Flash. Sen länkar sig Opera och Safari till den automatiskt. De kör alltså med Firefox Flash-spelare, inte med sina egna.

 

När det står Slutförd längst ned i rutan mitt i fönstret så kan du klicka på knappen Stäng. Då har du installerat Flash i Firefox! (Eller Opera, eller Safari.)

 

Så svårt var alltså det. Nu ska vi kolla på widgets!

 

 

 

Till kursens framsida

Sida 2 av 5 »