Image: Dreamweaver distance course logo
 
   

Fördjupningslektion 4: sida 1 av 10

 

 

Till kursens framsida

Sida 2 av 10 »

 

 

 

Fördjupningslektion 4

Välkommen till fördjupningskursens fjärde lektion!

Nu ska vi se hur man gör något väldigt grundläggande, men som ändå kan bli litet snårigare än man tror: hur man infogar filmer i sin sida.

Vi ska titta på två olika vanliga mediaspelare -- QuickTime och Windows Media Player -- och få dem att kunna spela upp olika filmer som vi hämtar från nätet.

Sedan ska vi titta på en litet större JavaScript-funktion än de vi gjort tidigare, alltså bl a spoilerknapparna och klassändringarna. I det här fallet ska vi hämta hem, installera och ställa in en funktion som låter besökaren klicka på en bild, som då snyggt och smidigt zoomas in utan att något annat på sidan störs eller påverkas. Det är en elegant funktion som dessutom är en bra introduktion till de större JavaScript-funktionerna då den innehåller alla element såna kräver utan att bli alltför krånglig.

 

 

 

Filmer på webbsidan

Vi har ju redan lärt oss hur man infogar YouTube-filmer på våra webbsidor i grundkursen. Men vad händer om man har egna filmer man vill kunna visa? Hur gör man då?

 

Allt hänger på två saker: hurdant format det är på filmen, och vilken mediaspelare som ska användas. Vi ska titta närmare på två olika spelare och fyra olika format.

 

 

 

Mediaspelarna

 

Mediaspelarna vi ska kolla på heter QuickTime och Windows Media Player. De tillverkas av Apple respektive Microsoft. Det finns dussintals olika mediaspelare där ute, så varför ska vi använda just dessa? Jo, dels för att de är väldigt utspridda bland datoranvändarna och dels för de är anpassade för att bakas in i webbsidor.

 

Det finns alltså andra sorters spelare med, men de är oftast mycket mer opålitliga och svåra att få att funka som man vill. Dessutom kan man inte lita på att besökaren har just den spelaren i sin dator. QuickTime och Windows Media Player är däremot väldigt medgörliga, och du kan till och med ta bort de funktioner du inte tycker att besökaren ska kunna använda när han eller hon tittar på din film.

 

 

 

QuickTime är en mycket populär mediaspelare, särskilt för filmsnuttar som visas direkt på nätet som t ex filmtrailers. Programmet skapas som sagt av Apple, som ju även skapar Mac-datorerna, så QuickTime bakas in alla Macs officiella operativsystem (som heter MacOS; det vanligaste operativsystemet för PC heter ju Windows). QuickTime är alldeles gratis, och om du saknar det i din dator så ska vi snart ladda ned det och installera det. Jag visar exakt hur det går till.
   

Windows Media Player är ett rätt stort och klumpigt program, till skillnad från QuickTime. Men låt dig inte avskräckas av mina sura gliringar: om man håller sig till de vanligaste funktionerna så är Windows Media Player väldigt lätt att ha att göra med, särskilt om det som ska spelas upp utses i förväg, så som vi ska göra. Om det behövs så visar jag snart hur man laddar ned och installerar den senaste versionen av Windows Media Player, som är gratis.

 

Windows Media Player finns även till Mac, och är till och med rätt utspritt även på den sidan om gränsen. Detta beror på att QuickTime faktiskt inte kan spela upp de vanligare filmfilerna, utan nästan helt specialiserat sig på sitt eget nätbaserade format.

 

 

 

Formaten

 

De vanligaste formaten för filmfiler heter .mov, .avi, .mpg och .wmv. Så en film med formatet .mov skulle heta "filmensnamn.mov". Så känner man igen dem.

 

De flesta digitala videokameror spelar in filmer i något av de formaten. Men de är inte helt utbytbara, utan har olika egenskaper. Vi går igenom vad det är för några, men kommer inte att använda oss av allihopa.

 

 

 

.mov är det filformat som antingen redan är, eller är på väg att bli, vanligast på nätet. Det håller hög kvalitet utan att filmen blir alltför stor, så länge filmen hålls relativt kort. Det är allra vanligast för till exempel trailers för filmer. Den huvudsakliga .mov-spelaren heter QuickTime.

 

.avi är vanligast när man tittar på filmer "utanför" nätet eftersom hela grejen med formatet är att det är litet till filstorleken. Avi-formatet komprimeras ofta väldigt hårt, så filen blir mindre. Nackdelen är att det ofta komprimeras på ett sätt som kräver att man har olika sorters kodpaket installerade för att kunna se filmen. Men det är något de flesta mediaspelarna brukar ta hand om automatiskt. Den mest spridda mediaspelaren för att spela upp avi-filer heter Windows Media Player, och liksom QuickTime så är den alldeles gratis.

 

.mpg är det litet äldre filmformatet. Det är avi-filer som inte blivit komprimerade, kan man säga. Mpg-filer är det stora, tunga och "seriösa" formatet. Det används vid t ex digitala TV-sändningar och sånt: programmen du ser via din TV-box sänds i formatet mpg. Mpg-filer består av tre delar: bild, ljud och systeminformation. Om man tar bort videodelen får man kvar ljudet. Mpg-filer med bara ljud i kallas mp3, som du säkert hört talas om. Mpg-filer kan oftast spelas upp i Windows Media Player utan problem.

 

.wmv är Windows eget format. Det betyder Windows Media Video och är det enda formatet som helt utan problem kan spelas upp i Windows Media Player. Om du t ex laddar ned en film i formatet .avi och försöker spela upp den i Windows Media Player så kommer programmet med mycket stor säkerhet att vägra, och tala om att det saknar en så kallad "codec" som du behöver skaffa. Codecar är knyten med programbitar som talar om för mediaspelaren hur den ska göra för att spela upp olika filmfiler. Så om du skaffar rätt codec till din mediaspelare så kan den helt plötsligt spela upp .avi-filen som tidigare inte funkade. Men då gäller det förstås att hittat rätt codec.... Om du vill använda Windows Media Player så slipper du sånt här om du håller dig till filer som har ändelsen .wmv.

 

 

 

Sådär! Vi kommer att se hur man bakar in både QuickTime och Windows Media Player i våra sidor, och anger exakt vilka filer de ska spela upp.

 

Vi börjar med QuickTime.

 

 

 

 

 

 

 

Till kursens framsida

Sida 2 av 10 »