Lektion 3: sida 1 av 4

 

 

Till kursens framsida

Sida 2 av 4 »

 

 

 

Lektion 3

I vår tredje lektion kommer vi att börja se på ett mer avancerat sätt att designa webbsidornas innehåll. Det heter tabeller, och man använder dem för att skapa litet struktur på allt man skrivit och infogat. Det blir mycket att läsa, eftersom tabeller kan vara ganska krångliga om man inte är van vid dem. Så det blir nog en del testande innan du får det att fungera som det ska.

I samband med att vi går igenom hur tabeller fungerar har jag även skrivit en kort lista på sånt man kan tänka på när man ska göra en ny webbplats. Det är egentligen inget märkvärdigt, utan mest sånt som alla redan vet eller kan räkna ut själva -- men det kan vara bra att ha det "svart på vitt", så man kan påminna sig om vissa saker. Där finns även en länk till ett populärt galleri som samlar på enkla och snygga webbplatser. Där finns tonvis med inspiration att hämta!

Men det första vi gör i den här lektionen blir att se hur man skapar ett par nya sorters länkar....

 

 

1. E-post-länkar och länkars mål

Vi ska se hur man skapar en e-post-länk. Det innebär alltså en länk som du sätter ut på din sida. När någon klickar på den så öppnas deras e-post-program automatiskt, och ett nytt, tomt brev skapas med din adress redan färdigskriven i brevet! Visst låter det krångligt? Men det är det inte.

Gör såhär: klicka där du vill ha din e-post-länk.

Klicka sedan på knappen Insert Hyperlink.

 

Då dyker det vanliga länkfönstret upp. Klicka där på knappen E-mail Address i kolumnen med ikoner längst till vänster...

 

... så får du fram fönstret för e-post-länkar.

 

1. Text to display: Skriv vad länken ska heta här. Det är vanligt att man skriver sin e-post-adress här, så ifall det av någon anledning inte går att klicka på länken ser besökaren ändå vad din e-post-adress är.

2. E-mail address: Här skriver du in den e-post-adress den här länken ska addressera brevet till.

3. Subject: Om du vill kan du ange en ämnesrad här färdigt. Om du skriver in något här så kommer de som klickar på länekn att få upp ett tomt mail som inte bara har den adress du skrev in i steg 2, utan även den ämnesrad du anger här.

Det är inget krav att ange en färdig ämnesrad, men det kan vara ett enkelt sätt för dig att se vad brevet handlar om ifall du har flera e-post-länkar. Du kanske har en för folk som vill kontakta dig, en annan för folk som vill beställa något, och så vidare. Då kan du göra så att den ena länken får ämnesraden "kontakt" automatiskt, och den andra får ämnesraden "beställning".

4. ScreenTip. Klicka här för att ge din länk en egen etikett! Den dyker upp om någon pekar på länken i ungefär en sekund. Det är inte säkert att den funkar i alla webbläsare, men det gäller ju för det mesta.... Det är bara att skriva in något i fönstret Set Hyperlink ScreenTip som dyker upp...

 

... och klicka på OK.

 

När du är klar med e-post-länkinställningarna klickar du på OK, så stängs fönstren, och då sätts länken ut där markören blinkade i din sida.

Om du då sparar sidan och förhandsgranskar den eller besöker den på nätet så kan du peka på den (och efter någon sekund bör i så fall etiketten du skrev in i ScreenTip-fönstret dyka upp)...

 

... och om du då tittar i det nedre vänstra hörnet i din webbläsare så kan det synas där vad länken gör.

 

Om det står en vanlig web-adress där, t ex http://www.google.se, så leder länken dit. Men om det som står nere i hörnet börjar med "mailto" så är länken en e-post-länk som kommer att starta ditt e-post-program och öppna ett tomt mail i det när du klickat på den.

Det tomma mailet addresseras automatiskt till, i mitt fall, mats.holmgren@svefi.net eftersom det är den adressen som står efter "mailto". Dessutom står det "subject" i raden hos mig, som du ser i bilden ovan. Det betyder att det tomma mailet automatiskt får det som står efter "subject" som ämnesrad....

(Detta funkar alltså bara om besökaren har ett e-post-program som t ex Outlook eller Firebird installerat i sin dator. Om de däremot bara använder webb-baserad mail som exempelvis Hotmail och inte har något e-post-program installerat så kommer ingenting att hända.)

 

 

1.1. Länkars mål, del 1

Vi gick igenom hur man skapar länkar i förra lektionen. Men vi tog inte upp en sak som kan vara bra att känna till: man kan nämligen få länkarna man skapar att öppna sidan de leder till på olika sätt. Det kallas för länkarnas Target, eller mål.

Om du skapar en länk som vanligt så får du ju fram fönstret Insert Hyperlink. (Om du varit inne och skapat e-post-länkar kan du behöva klicka på knappen Existing File or Web Page först, så du får fram de vanliga knapparna och rutorna.)

Skriv in vad länken ska heta i rutan Text to display högst upp (om du inte redan skrivit det på sidan, markerat det, och sedan klickade på Insert Hyperlink-knappen -- om det redan står något där kan du förstås låta det vara).

Skriv sedan in en adress i rutan Address. Jag skriver in den gamla trotjänaren Google där.

Sedan gör du en ny grej: klicka på knappen Target Frame.

 

... så får du fram ett litet fönster med samma namn.

 

Där finns kolumnen Common targets till höger, där du kan välja mellan följande:

Page Default (none)
Same Frame
Whole Page
New Window
Parent Frame

 

Det här är olika "bihang" man kan ange när man skapar en länk. Beroende på vilken Target Frame man gett sin länk kommer den att öppna sin adress på olika vis. Men de flesta mål kräver att man skapat sin webbsida med hjälp av Frames, eller ramar -- något vi inte kommer att göra på ett tag ännu. Men där finns ett val som ändå kan vara intressant:

 

New Window. Det här valet i Common targets-rutan gör så att länken öppnar sidan i en helt ny webbläsare (eller, ibland, i en ny flik i webbläsaren). Detta blev omodernt för ett par år sen, när den stora reklamflugan på nätet var så kallade "pop ups" -- nya webbläsarfönster som skapades av irriterande reklamprogram och täckte din skärm med olika skräpmeddelanden du inte ville ha.

Då var det nån finurlig typ som uppfann pop-up-blockeraren, som blev så populär (och nödvändig) att den snart bakades in i nya versioner av alla stora webbläsare.

Dessa blockerare hindrade skapandet av nya fönster om du inte själv tillät det just då med någon särskild tangenttryckning eller liknande. Men de flesta anti-reklamverktygen var rätt så grovhuggna, så de kväste även oskyldiga länkar som också skapade nya fönster -- alltså vanliga länkar vars Target Frames var inställda på New Window.

Nuförtiden så brukar pop-up-stopparna vara så pass sofistikerade att de kan se skillnad på skräp och vanliga länkar, men man kan inte vara för säker: när det gäller Internet så är det alltid någon som envist sugit sig fast vid det allra äldsta, och som aldrig är sena att skriva och klaga när dina grejor ser konstiga ut i hans webbläsare från 1992. Därmed brukar det höra till god ton att på något vis notera när man skapat en länk som öppnar adressen i en ny webbläsare eller flik.

 

Så om jag väljer New Window och klickar på OK tills fönstren stängs så kan jag skriva så här efter länken:

 

Om jag nu sparar sidan och förhandsgranskar den eller besöker den på nätet så ser det ju ut så här...

 

... och om jag då klickar på länken som öppnar en ny webbläsare så blir det så här:

 

Google, som länken leder till, öppnas i en ny webbläsare! Annars hade ju sidan som länken stod i bytts ut mot Google när man klickade på den.

Men nu är det dags att titta på vad den här lektionen egentligen går ut på....

 

 

 

 

Till kursens framsida

Sida 2 av 4 »